exhibition artist
back

00130Gallery
Korkeavuorenkatu 27 sisapiha
00130 Helsinki Finland

00130Gallery Artists

 

Hannu Korpinen
Paintings/Drawings
31.1-18.2007

Hannu Korpisen näyttelyä hallitsee teos Näytelmä ja maalauksia. Kahdelle seinälle levittäytyvä työ koostuu lyhyen näytelmän käsikirjoituksesta ja 20 erikokoisesta maalauksesta. Vasemmalta oikealle lukien teos alkaa käsikirjoituksesta, joka on ripustettu seinälle. Näytelmässä kaksi keski-ikäistä, alempaa sosiaaliluokkaa edustavaa miestä keskustelevat nykytaiteesta galleriatilassa. Tekstissä mietitään nykytaiteen kokemista, arvottamista ja sen ymmärtämistä. Miehet käsittävät nykytaiteilijan henkilöksi, joka antaa muiden tehdä työt mutta pitää itse rahat ja kunnian. Vastareaktiona tälle he päättävät estää yleisöä pääsemästä galleriaan. Miesten välinen keskustelu kumpuilee näytelmän edetessä lapsuuden fantasioista politiikkaan. Suunnitelma yleisön estämisestä epäonnistuu ja lopulta nainen tulee ystävyksien väliin. Korpinen on tekstissään kyseenalaistanut taiteen elitististä auraa; nykytaide kuuluu kaikille, ei vain oppineille. Samalla hän käsittelee niitä pelkoja ja ennakkoluuloja, joita viljellään nykytaidetta kohtaan. Kun sitä ei ymmärretä, tai edes haluta ymmärtää, sitä ei myöskään arvosteta.

Teokseen kuuluvat värikkäät maalaukset muodostavat näytelmälle kulissit. Väreillä herkuttelevat teokset kuvaavat tuskasta vääristyneitä, aavemaisia ihmiskasvoja. Kuvien lämpimään oranssiin ja punaiseen taittuvat sävyt tuntuvat kääntyneen katsojaa vastaan. Maalauksien ympäröimänä tunnen olevani keskellä hallusinaatiomaista painajaista. Kuvat tuovat mieleen surrealismin ja Francis Baconin ekspressionistiset muotokuvat. Niissä on samankaltaista ahdistuneisuutta kuin Edward Munchin Huuto -maalauksesta, ja sitä epätoivosta sekasortoa jota löytyy Hieronymus Boschin Maallisten ilojen puutarha- triptyykin helvettiä kuvaavasta osasta.

Samaa linjaa jatkaa myös muut Korpisen työt. Kolmannella seinällä esillä oleva mustavalkoiset tussipiirustukset esittävät jälleen piinattuja ihmishahmoja, kasvoja ja kehoja, joita kiusaa näkymättömät ja näkyvät demonit. Perkele! –teoksessa miehen partaan on piirretty lukuisia silmiä ja rintojen kohdalla kaksi pääkallomaista päätä, Kiusanhenki –piirustuksessa ihmisen takaraivoon on kiinnittynyt musta pieni hahmo. Nämä absurdit olennot ovat kuin Eduard Wiiraltin grafiikanlehtien absintinhuuruisesta ja fantasiakylläisestä maailmasta.

Teoksissaan Korpinen on tehnyt tutkimusretken kauhun rajamaille. Ammentaent kauhukuvine kuvastoa hän tuo esiin pelko- ja surutiloja, joita jokainen miestä joutuu kokemaan.


00130gallery@gmail.com

www.00130gallery.net