00130gallery näyttelyanalyysit/art analysis

00130Gallery
Korkeavuorenkatu 27 sisapiha
00130 Helsinki Finland

00130Gallery näyttelyanalyysit/
Art analysis

Näyttelyanalyysi

Minna Soraluoma 10.9–28.9.2008
00130Gallery

Minna Soraluoman näyttely on täyttänyt 00130Galleryn tyhjistä ruokapakkauksista ja muovipusseista kootuilla taideteoksilla. Työt ovat pieniä ja niiden värikkyys korostuu valkoista seinäpintaa vasten. Suurin osa töistä on tehty vanhoin käsityömenetelmin, vaikka niiden materiaalit, tyhjät muoviset pussit ja paketit, ovatkin tältä vuosituhannelta.
Teoksessaan Matkalla jossakin Euroopassa (Hollanti, Englanti ja Sveitsi) taiteilija on koonnut elintarvikepakkauksista eri maiden karttoja. Ruoat, joiden paikkauksia teokseen on käytetty, assosioituvat selkeästi eri maihin tai paikkoihin. Lontoon rae-pusseista on Soraluoman käsissä tullut Englannin muotoinen pläntti, Sveitsi puolestaan koostuu Emmental-juuston pakkausmuoveista ja Edam-pakkauksista tehty teos on Hollannin muotoinen. Teoskokonaisuus muistuttaa, miten nykyisin voimme tehdä ruokamatkan maailman (tai Euroopan) ympäri vaikkapa omassa lähikaupassamme. Samaa teemaa jatkaa vastapäisen seinän Maailman ympäri kahdessa tunnissa, jossa muovipakkaukset ovat vääntyneet erilaisten koristekuvioiden muotoon. Texas, Tyynimeri, Alaska, Peking, Kreikka ja Intia tulevat kaikki lähelle. Myös Venäjän kaksipäinen kotka katselee seinältä galleriassa kävijää.
Yksi maailmalla matkustelun pieniä iloja on paikallisessa ruokakaupassa käyminen. Nykyisin ilo on kuitenkin laimentunut, kun tuotteet ja niiden pakkaukset alkavat olla samoja maasta riippumatta. Samaan aikaan suomalainen ruokavalio on muuttunut selvästi kansainvälisempään suuntaan ja monenlaisia eksoottiselta kuulostavia ruokia löytyy jo meidänkin ruokapöydistämme. Enää ei ole pakko matkustaa nähdäkseen, kokeakseen ja maistaakseen uutta, kun televisio, internet ja yhä enemmän myös jokapäiväinen ruokamme tuovat maailman lähemmäs meitä. Erilaisten eksoottisten ruokien ja niiden pakkausten myötä voi harrastaa pienimuotoista matkailua vaikka omassa keittiössään.
Soraluoman Pastoraali-teos koostuu erilaisista leipä- ja perunapusseista tehdyistä töistä. Pussinkylkien maalaisromantiikka, maisemien viljavat pellot ja auringonlaskun arot ovat varmaan monelle tuotteiden ostajalle melko kaukaisia. Maisemista on kuitenkin tullut ikonisia, ja myös kaupunkilainen tunnistaa paketteihin kuvatun maalaismaiseman ja siihen liittyvät arvot. Koko teos hohkaa samaa henkeä. Teoksessa käytetty tekniikka tuo mieleen mummojen käsityöt ja materiaalien äärimmilleen viety hyötykäyttö muistuttaa samasta säästäväisyyden hengestä. Samalla ne tuovat mieleen ihmisen ikiaikaisen keräilyntarpeen, joka on ilmennyt eri muodoissaan eri aikakausina.
Nykyisin lähes jokainen kerää (haluamattaan tai ei) muovipusseja. Selvimmin tämä halveksittukin materiaali näkyy Soraluoman teoksessa Ikonostaasi, joka koostuu hajotetuista muovipusseista virkatuista miniatyyripusseista tai oikeastaan muovipussien pienistä muotokuvista. Pussien kuviot ja mainokset ovat vielä selkeästi erotettavissa. Tutut tuotemerkit ovat niin selkeästi piirtyneet kuluttajan tajuntaan, että ne tunnistaa vaikka osiin hajotettuna ja miniatyyrikoossa. Materiaalina muovi ja erityisesti erilaiset muovipakkaukset assosioituvat heti roskaan ja kertakäyttökulttuuriin. Soraluoman käsissä lähes arvottomat ruokapakkaukset ovat kuitenkin muuttaneet selkeästi muotoaan ja muuttuneet samalla jopa jollain tapaa arvokkaan tuntuiseksi materiaaliksi.
Aura Dufva

.