00130gallery näyttelyanalyysit/art analysis

00130Gallery
Korkeavuorenkatu 27 sisapiha
00130 Helsinki Finland

00130Gallery näyttelyanalyysit/
Art analysis

Like I said, I’m a paradox - Hanna Korhonen

20.5.-7.6.2009

 

KADONNEIDEN PUOLIKKAIDEN TÄTTYMYS

Sekatekniikka (mixed media)Hanna Korhosen Like I said, I'm a paradox -näyttelyssä tarkoittaa tulosteita, jotka toimivat pohjana kiiltokuville ja paljeteille. Paljetit ovat omiaan luomaan teoksiin taikaa - kuin Disneyn sadunkerronnan keijukaishilettä. Lisäksi teoskokonaisuuteen kuuluu installaatio tai asetelma There where you are not, joka esille ripustetun runon kautta viittaa samalla eurooppalaisen semiotiikan suureen nimeen Roland Barthesiin ja saa myös tätä kautta intertekstuaalisia ulottuvuuksia sekä pohdintaa taideteoksen asemasta katsojansa ja tekijänsä välillä.

Teospari No harm in dreaming 1 ja 2 puolestaan viittaavat uneen, ihmisen luontaiseen taipumukseen ja kykyyn luoda eteensä eteerisiä näkyjä, jotka eivät ole totta, vaikka ammentavatkin todellisuuden maailmasta. Teospari toimii vierekkäin: kopio ja sen orginaali. Kyseessä on aito ja kopioitu, joko keinotekoinen unelma rakkaudesta tai todellinen kokemus toisen ihmisen konkreettisesta läheisyydestä tässä kahden rinnasteisen kuvan muodossa representoituna.

The heart is a heartless hunter 1 ja 2 on toinen näyttelyn keskeisistä teospareista. Rakkautta etsivä saa kuvissa ihmishahmon, vaikka kissaeläintäkään, luonnon todellista metsästäjää ja saalistajaa, ei ole unohdettu. Teosparin nimi on näyttelyn johtoteeman mukaan paradoksaalinen: sydän on sydämetön, sydän aiheuttaa itse omat surunsa uusia valloituksia metsästäessään. Taiteilijan mukaan teos Like I'm said, I'm a paradox, on samaan luokkaan kuuluva kertoessaan tarinaa metsästysretkestä parantavan unelman perässä. Unelmalla olisi tällöin terapeuttinen merkitys.

Näyttelyn suurikokoisin teos Love is blindness paljastaa Korhosen visuaalisessa käsittelyssä rakkauden olevan sokea: rakastajien silmät peittyvät kiiltokuvien kukkaverhoon. Tai ei sentään sokea, sillä näkeväthän kuvan hahmot ainakin kukat. Rakkaus näkee vain kauniin unelman ja on sokea kaikelle muulle. Teoksen nimi tuo esille sanaleikin, jonka kautta teoksen tulkinta muuttuu kuitenkin kompleksisemmaksi. Blindness- sanaa on vaikea suomentaa, ehkä se olisi ”sokeaton” tai ”ilman sokeaa”. Kategoriat ”on” ja ”ei ole”, hämärtyvät.

Nimiteos Like I'm said, I'm a paradox tuo esille visuaalisen paradoksin esittämällä kukitetun ihmisen arkipäiväistä taustaa vasten. Ihmisessä on molemmat puolet: unelmia luova ja arkipäiväinen. Kahden puolen välillä piilee ristiriita. Kaksipuolisuus ei ole itämaisen filosofian yin ja yangin kaltainen sopusointu, vaan pakotettu todellisuus, joka sekoittuu vapaaseen unelmaan tai päinvastoin. Paradoksi ei ole koskaan mahdollinen, se kantaa itsessään oman mahdottomuutensa, mutta on tuotavissa esiin taideteoksessa, visuaalisessa viestissä. Kyseessä on taiteilijan omien sanojen mukaan samalla tarinallisuus, joka kumpuaa yksinäisyydestä ja romanttisen suhteen kaipuusta. Voivatko ne koskaan ollakaan samanaikaisesti läsnä?

Näyttely ottaa kantaa erityisesti teoksen There where you are not kautta katsojan ja kuvan (installaation, tekstin) väliseen suhteeseen lainaamalla Roland Barthesia ja asettamalla valopöydän taiteen ja katsojan väliseksi kohtauspaikaksi, rajapinnaksi. Tekstiä (teosta) ei ole olemassa ilman katsojaa. Tekijä on nyt poissa pöytänsä äärestä eikä teostakaan ole ilman katsojaansa paikalla. Intertekstuaalinen viittaus julistaa että ”se (teksti) on juuri siellä, missä sinä et ole” ja tekijä ”tietää, ettei kirjoita toiselle”. Asetelma saa katsojan pohtimaan moninaisia ja monimutkaisia tekstin, sen tekijän, taiteilijan ja katsojan välisiä suhteita.

Suudelma, kuten teoksessa Love is blindness, tulee puolestaan esille kahden ihmisen ja rakkauden kohtaamispaikka, joka kokonaisuudessa vertautuu teoksen ja katsojan väliseen suhteeseen, jossa teos on itsessään ikään kuin tuo ihmisiä yhdistävä suudelma. Suudelma on samalla kadonneiden puolikkaiden täyttymys taiteilijan oman kuvauksen mukaan.
sami aikio

 

.