00130gallery näyttelyanalyysit/art analysis
back-home

00130Gallery
Korkeavuorenkatu 27 sisapiha
00130 Helsinki Finland

00130Gallery näyttelyanalyysit/
Art analysis

Roope Ahola: Olen matkoilla – I’m out of country

00130Gallery 1.4.-12.4.2009


Matkalle otetaan usein kamera mukaan. Matkakokemusten dokumentointi tuntuu olevan ihmisiä yli kansallisuusrajojen yhdistävä tekijä. Roope Aholan videoinstallaatio nivoutuu omalla tavallaan osaksi tätä inhimillistä kokemusten tallentamisen ja niiden jakamisen perinnettä, vaikka kuvissa ei poseeratakaan suihkulähteen äärellä. Tekijä pysyttelee videokameran takana tarkkailijan asemassa. Matkalla ollaan jossakin etelässä ja sieltä palataan Helsinkiin. Matkakohteella ei ehkä ole niin väliä. Olennaisempaa on matkailu mielentilana ja kokemisen tapana, jossa kamera on keskeinen tekijä.

Junan tai muun kulkuvälineen ikkunasta kuvattu muuttuva maisema lienee matkustamisen kuvaamisen ikonisimpia kuva-aiheita ja myös Ahola toistaa sitä teoksessaan. Junan ikkunasta näkyy raukeasti pyöriviä tuulivoimaloita puhtaan sinistä taivasta vasten. Videossa maisemasta leikataan arvaamattomiin yksityiskohtiin, joihin matkailijan huomio helposti saattaa kiinnittyä. Banaali ja eksoottiselta vaikuttava kietoutuvat toisiinsa.

Toisessa kuvaruudussa satama-alueella aikaa viettävät nuoret miehet hyppivät mereen. Monotonisesti toistuvan ajanvietteen seuraaminen saattaa tuottaa katsojalle jopa mielihyvää. Yksi miehistä kuvaa toisia kamerakännykällä. Tapahtumalla on siis kaksi dokumentoijaa. Kuvauksen kohteena olevat miehet kyllä esiintyvät kameralle, mutta vain toiselle niistä. Matkailija kameroineen tarkkailee etäältä paikallisia. Kuvauksen kohteena oleva tilanne ei sinänsä vaikuta korvaamattomalta tai ainutlaatuiselta. Ajanvietteen taltiointi lienee lopulta tärkeämpää kuin varsinainen kuvamateriaali, joka kameroiden muistiin päätyy.

Toisenlainen dokumentaarisuus välittyy gallerian etuhuoneen seinälle heijastetusta videosta. Kahden lintuparven epäjohdonmukaiselta näyttävä paimentaminen kaupunkipuistossa on selvästi rakennettu tilanne. Se on houkutellut paikalle muitakin dokumentoijia – taustalla näkyy Erkki Pirtola kameroineen – sekä hämmentyneitä ohikulkijoita. Salaa kuvatun autenttisen tilannedokumentaation sijaan tästä pätkästä löytyvät tosi-tv:n elementit: kilpailijat, joiden oma tahto ja harkintakyky on katsojan mielenkiinnon säilyttämiseksi häivytetty, tilannetta ohjaava käsikirjoittaja sekä valpas kameran silmä.

Kameran läsnäolo vaikuttaa velvoittavasti sekä sen käyttäjään että linssin edessä oleviin. Kamera kädessä maailman alkaa helposti nähdä kuvakulmina, kompositioina ja ratkaisevina hetkinä. Tässä ja nyt -kokemiseen tulee toinen ajallinen taso: koettu tallennetaan, jotta siihen voitaisiin palata myöhemmin. Ja vaikka kuvattu materiaali jäisi unohduksiin kameran muistiin tai poistettaisiin kokonaan uuden materiaalin tieltä siihen sen enempää palaamatta, on alkuperäinen kokemus aina koettu kameran linssin läpi.

Saara Karhunen

.